Vijenac 673 - 674

Nakladništvo

25. Sa(n)jam knjige u Istri, Pula, 5–15. prosinca

„Dajte mi libar da sanjan“

Piše Mira Muhoberac

U središtu je Sajma, koji se odvijao u Domu hrvatskih branitelja u Puli, „hramu knjige i mjestu svih gradova ovoga svijeta“, ove godine bila tema Gradovi u tijeku, s posebnim naglaskom na gradu domaćinu, a sanjalište knjiga emotivno je otvorio Dragan Velikić



„Ptice na sajamskim nitima pjevaju i pjevat će o pletenju dobrog Grada, onog kojeg se sjećamo, onog kojeg slutimo i onog kojem se nadamo. O sanjanom letu onkraj svih kutija.“ Zapisao je u svom poetskom eseju Grad i let: O pticama i kutijama Aljoša Pužar u povodu ovogodišnje, dvadeset i pete, slavljeničke manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, koja je od 5. do 15. prosinca održana u Puli pred mnogobrojnom publikom.


Knjižarski postav Vlatke Balinčić i dizajnerska rješenja Mauricija Ferlina olakšali su posjetiteljima biranje knjiga / Snimio Manuel Angelini

Prije službenoga sajamskoga početka, 5. studenoga, izložbom Gradovi u tijeku u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria predstavljeni su vizualni identitet, tema i program obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Fotografski motivi eksterijera i interijera Pule sa starih razglednica kao artefakti, ostavština i povijesna vrijednost ili pomaknuta memorija otvorili su prostor raznovrsnih imaginarija o percepciji i doživljaju grada. Autori su te izložbe dugogodišnji umjetnički direktor Sajma Mauricio Ferlin, dizajnerice kolektiva Oaza Tina Ivezić i Maja Kolar te povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač.

Gradovi u tijeku

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija istaknula je da na ovogodišnjem Sajmu, osim istaknutih inozemnih imena, sudjeluju poznati pulski autori, poput Andree Matoševića, Miroslava Bertoše, Tamare Obrovac, Igora Zirojevića, Alena i Nenada Sinkauza, Amira Alagića, uz autore filma Tusta.


Novo izdanje MH Zvijezda baruna Beckersa predstavili su glavni urednik nakladništva Luka Šeput,
autor Milovan Tatarin i Helena Sablić Tomić

Tjedan prije početka Sajma u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre bila je otvorena izložba fotografija Trilogija, Pula – grad interval pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića. Posljednji dio monografije Pregaoci bio je premijerno promoviran 5. prosinca.

Posjetitelji su Sajma na srebrnom piru bili okruženi s gotovo četrdeset tona knjiga, a u jedanaest su programskih dana mogli sudjelovati u više od sto programa i listati ili kupovati knjige više od 250 nakladnika.

U središtu je Sajma, koji se odvijao u Domu hrvatskih branitelja u Puli, „hramu knjige i mjestu svih gradova ovoga svijeta“, ove godine bila tema Gradovi u tijeku, s posebnim naglaskom na gradu domaćinu, a sanjalište knjiga emotivno je otvorio Dragan Velikić, nekad pulski gimnazijalac, danas istaknuti europski pisac, koji je na dan svečanoga otvaranja predstavio i svoj prvi roman Via Pula i novu romanesknu knjigu Arena izdavača Meandar Medije u Crvenom salonu, na glavnoj sajamskoj pozornici. „Grad čine i oni kojih više nema. Ne samo ljudi nego i građevine koje su podigli, a kojih, tih građevina, također više nema. Ta misao s godinama se širila, gradila pogled na svijet i, danas znam, odredila i moj životni poziv. Čak i kad nestanu živi svjedoci, sjećanje je pohranjeno u knjigama. Zato su knjige branitelji gradova, čvršći i od najčvršćih zidina“, istaknuo je Dragan Velikić.

Svečanost otvaranja 5. prosinca glazbenim je izvedbama uveličala istarska glazbenica i kantautorica Tamara Obrovac, u pratnji Uroša Rakovca na gitari, što je bila uvertira izložbi Ivan Obrovac: Pantoskopije, otvorenoj prvoga dana u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, nastalu uz posvetnu knjigu Obrovac, Ivan i Tamara. Redatelj otvaranja bio je Matija Ferlin, a program je, režiran prema scenariju pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, vodio glumac Livio Badurina. Na svečanosti su bili izaslanik ministrice kulture Republike Hrvatske, državni tajnik Ivica Poljičak, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija slavljeničkom je zdravicom pozdravila Sajam, grad Pulu i goste i svima poželjela dobrodošlicu. Ceremonija se nastavila šetnjom kroz Sajam, a za poseban su se glazbeni ugođaj pobrinuli studenti s Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u pratnji dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana.

S galerijom Makina pripremljena je izložba Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma. U sajamskom prostoru bio je postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935–2017), dragoga prijatelja Matice hrvatske, „najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh“.

Ruska književnost u fokusu

U suradnji sa Zbirkom umjetnina Grada Pule u Gradskoj galeriji Pula otvorena je i izložba Jože Suhadolnika Jutra u Rusiji, koja je nagovijestila i početak novoga sajamskog programa Slavenski đardin u suradnji s Forumom slavenskih kultura. „Kolokvijalnim nazivom za vrt – đardin – ukazujemo i na specifičnost prostora Istre, koja unutar slavenskoga kruga živi svoju multietničnost“, naglasila je Magdalena Vodopija. Forum slavenskih kultura međunarodna je zaklada koja u biblioteci 100 slavenskih romana promovira i na jednom mjestu okuplja suvremenu slavensku književnost te međusobno povezuje slavensku kulturu, njezine pisce i prevoditelje s čitateljima, danas okupljajući tristo milijuna Slavena u trinaest slavenskih država. Zamišljen je kao buduća dugogodišnja sajamska posveta slavenskim književnicima nakon pada željezne zavjese. Ovogodišnje, prvo izdanje programa Slavenski đardin, bilo je usmjereno na rusku književnost. „U njemu se govorilo na ruskom jeziku i razgovaralo o ruskoj književnosti, i to ne samo onoj najsuvremenijoj nego i najvitalnijoj, koju smo upoznali kroz pismo Jevgenija Vodolazkina, Guzel Jahine i Sergeja Lebedeva“, napomenula je Ivana Peruško Vindakijević, rusistica i prevoditeljica, koja je na Sajmu vodila i prevodila promocije. Održao se i iznimno potreban okrugli stol Oprost i(li) prošlost o nacističkim i staljinističkim zločinima.

Knjižara Sajma ove je godine bila oblikovana na poseban način i uz novu opremu. Knjižarski postav Vlatke Balinčić i dizajnerska rješenja Mauricija Ferlina olakšali su posjetiteljima biranje knjiga, dostupnih zahvaljujući popustima, prema područjima zanimanja.

Programe su moderirali Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Nevena Trgovčić, Vladimir Šagadin, Gordana Trajković i Sedina Cerovac. Sajam je Librićem na Sajmu i najmlađim posjetiteljima u jutarnjim programima Slavice Ćurković ponudio niz izdanja. Uz tradicionalne programe za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružio se i novi program PULikulArna reforma, koji je skrenuo pozornost na Čehova, Kiša, Krležu, Shakespearea i Márqueza.

Na službenoj Facebook-stranici Sajma bio je organiziran i svakodnevni live streaming programa Doručak s autorom i nekolicine izabranih promocija, a dio programa mogao se pratiti i preko radijskih valova. Veliko zanimanje izazvala su predstavljanja mnogobrojnih vrijednih knjiga. Svoj je adut na Sajmu imala i Matica hrvatska: knjigu Zvijezda baruna Beckersa. Sentimentalna povijest Nutarnjega grada osječkoga povjesničara književnosti, „mješavinu povijesti i literature, fakcije i fikcije“, uz autora Milovana Tatarina 7. prosinca predstavili su Helena Sablić Tomić i Luka Šeput, glavni urednik nakladništva Matice hrvatske.

Ovogodišnji sajamski katalog uredili su Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, a likovno su ga oblikovali, kao i promotivni materijal, Mauricio Ferlin, Tina Ivezić i Maja Kolar.

Uza službeni jedanaestodnevni program, 25. Sa(n)jam knjige u Istri trajao je više od dva mjeseca: započeo je čitateljskom akcijom Dajte mi libar u listopadu i završio 15. prosinca dodjelom nagrada.

Nagrada Libar za vajk, jedna od najprestižnijih knjižarskih nagrada na nacionalnoj razini, dodijeljena je peti put. Žiri, četvero hrvatskih knjižara, Dražen Dabić, Vlatka Balinčić, Dragana Vujatović i Marina Habuzin, nominirao je petnaest naslova. U konkurenciji su bili knjižni naslovi hrvatskih nakladnika objavljeni između 1. listopada 2018. i 1. listopada 2019. Publika pulskoga Sajma birala je knjigu za koju vjeruje da se zbog svoje vrijednosti zaslužuje čuvati za vajk, zauvijek. Dosadašnji dobitnici nagrade bili su Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi) i Ješa Denegri (Gorgona).

Libar za vajk Maši Kolanović

Ove je godine nagrađena knjiga Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović i Profil knjige. „Poštovane kukce žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu“, navodi se u priopćenju. Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i novčani iznos od 7.000 kuna, koji se dodjeljuje nakladniku i autoru, u Puli je primila književnica Maša Kolanović uz Adrianu Piteša, urednicu naklade Profil knjiga.

Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, koja nosi ime znamenitoga pulskog radiologa, zaljubljenika u knjige i čitanje, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma. Nagrada za 2019. pripala je Neviji Matošević, dugogodišnjoj fizioterapeutkinji pulske bolnice, koju ni u jednom trenutku nisu zaustavili kronični problemi s vidom. Danas redovito čita knjige tiskane na Braillevu pismu ili sluša knjige u mp3-formatu, koji je naslijedio audiokasete i magnetofonske vrpce, s kojima je sve počelo 1964.

I napokon, na Sajam nije došao dugoočekivani gost, „zbog izvanrednih i ozbiljnih obiteljskih problema“ otkazano je gostovanje turskoga pisca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost i dugogodišnjega prijatelja pulskog Sajma, Orhana Pamuka, ali ne i njegovih prevoditelja.

Prije deset godina, u povodu 15. sajamske godišnjice, istarski kantautor Livio Morosin skladao je himnu manifestacije Sa(n)jam knjige u IstriDajte mi libar. Sajam je ove godine knjišku groznicu proširio izvan granica svoga grada i čitateljskom akcijom Dajte mi libar knjigu donio u istarska mjesta i gradove. U suradnji s hrvatskim nakladnicima Sajam s kašetama punih knjiga u crvenom Renaultu 4 putovao je cijelom Istrom. Uz besplatnu posudbu mogao se pronaći veliki Leksikon pulskog sna – novinski podlistak od A do Ž o povijesti pulskoga Sajma.

Dajte mi libar
dajte da čitan
Dajte mi libar
Lolitu, Idijota
Dajte mi Harmsa, Eca i Rotha
Dajte mi libar
da siden pod kostanj
Dajte mi libar da sanjan.

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak